Zygospore vanStaurodesmus pterosporus (triradiate celvorm). Let op de rechthoekige spore met transparante 'vleugels' die de lege gametangiëncellen lijken binnen te dringen (in werkelijkheid betreft het achtergebleven delen van de gametangiëninhoud die geen deel uitmaken van de eigenlijke spore).

Afmetingen van de rechthoekige spore: ca 20 x 15 µm.

 

 

Sieralg van de maand
augustus 2014

Staurodesmus pterosporus

Vegetatieve cellen van Staurodesmus pterosporus lijken sterk op die van Std. omearae maar er is een groot verschil in vorm van de zygospore. Terwijl de zygosporen van Std. omearae bolvormig zijn en voorzien van talrijke, vrij lange stekels (zoals bij de meeste Staurodesmus-soorten) ogen die van Std. pterosporus hoogst opmerkelijk, namelijk afgeplat rechthoekig met uitgetrokken hoeken die de omtrek volgen van de aanhangende lege gametangiëncellen. Hierdoor maken de sporen een min of meer gevleugelde indruk (pteron = vleugel). Helaas worden zygosporen bij deze soort slechts zelden aangetroffen. De vegetatieve cellen zijn veelal te onderscheiden van die van Std. omearae doordat de stekels op de hoeken van de semicellen wat korter zijn en een wat abruptere overgang naar het semicellichaam vertonen.

Conjugerende cellen van Std. pterosporus (triradiate gametangiumcellen).

Biradiate vegetatieve cel van Std. pterosporus. Let op de tamelijk abrupte versmalling van de apicale hoeken van het semicellichaam naar de (vrij korte) stekels.

Zygospore van Std. pterosporus (biradiate gametangiumcellen).