De driestralige sieralgsoort Staurodesmus mucronatus in front-aanzicht (de semicellobben die naar de waarnemer toe zijn gekeerd, zijn onscherp).

Celafmetingen (L x B, inclusief stekels): ca 25 x 35 µm

 


sieralg van de maand
november 2004

Staurodesmus mucronatus

Het geslacht Staurodesmus werd opgericht door Teiling (1948), waarbij deze auteur delen van de bestaande geslachten Arthrodesmus en Staurastrum verenigde. Soorten uit het geslacht Staurodesmus worden gekenmerkt door gladwandige semicellen die in top-aanzicht twee- tot veelstralig zijn en waarbij elke semicellob één enkele stekel draagt. S. mucronatus behoort tot een groep van soorten die in top-aanzicht doorgaans driestralig (drielobbig) zijn en vroeger tot het genus Staurastrum werden gerekend *.  In front-aanzicht wordt S. mucronatus gekarakteriseerd door ellipsvormige semicellen met aan elk der polen een vrij korte, horizontale, of iets opgerichte stekel. In Nederland is het een vrij zeldzame soort, bekend vanuit ondiepe, zwak zure, matig voedselarme watertjes.

Staurodesmus mucronatus in top-aanzicht. De centrale chloroplast straalt, in de vorm van gevorkte lamellen, uit in elk van de drie semicellobben.

* Voor een voorbeeld van een biradiate Staurodesmus-soort, zie Staurodesmus convergens.

Literatuur:

Teiling, E., 1948. Staurodesmus, genus novum. — Botaniska Notiser 1948: 49-83.