Foto © Henk Schulp
Foto © Alfred van Geest
Top-aanzicht van een C. pericymatium-cel dat een breed ellipsvormige omtrek en een stelloide chloroplast te zien geeft.
mouse-over foto's © Alfred van Geest
Cel van C. pericymatium (var. corrugatum)* in respectievelijk front-aanzicht en zij-aanzicht.
* In 2023 is Cosmarium pericymatium var. corrugatum hernoemd tot Cosmarium brookii.
Reference:
Coesel, P.F.M. & Meesters, J., 2023. Desmids of the Lowlands, 2nd edition. KNNV Publishing, 424 pp.
Sieralg van de maand
november 2005
Cosmarium pericymatium *
Cosmarium pericymatium behoort tot de kleine groep van sieralgsoorten die lange perioden van sterke uitdroging kan overleven (Brook 2001). Door de gedrongen celvorm (met een in verhouding tot de celinhoud geringe oppervlakte) en de dikke celwand wordt het vochtverlies door verdamping beperkt. In top-aanzicht zijn de cellen breed elliptisch tot bijna cirkelrond en op het eerste gezicht lijken ze vaak gladwandig, waardoor ze doen denken aan die van een of andere Actinotaenium-soort. Bij nadere inspectie echter blijken de half-ellipsvormige semicellen aan de randen zwak en ongelijk gegolfd. De mate van celwandsculpturering is variabel. Gewoonlijk kan in het topgedeelte van de semicel een aantal afgevlakte knobbels worden onderscheiden en aan de basis een ring van longitudinale smalle plooien. Afhankelijk van celgrootte, celvorm en geprononceerdheid van de celwandsculptuur wordt een aantal variëteiten oderscheiden waarvan de taxonomische betekenis echter discutabel is.
C. pericymatium is beschreven vanuit natte moskussens en ondiepe regenpoeltjes, maar ook van tuinornamenten die (in holtes) periodiek water houden. In Nederland is de soort pas in 2004 voor het eerst ondekt, namelijk door Henk Schulp, tussen mos in een kuiltje van een beeldengroep in Diergaarde Blijdorp.
Literatuur
Brook, A.J., 2001. The drought-resistant desmid, Cosmarium pericymatium Nordstedt, and a description of the new var. corrugatum. — Quekett Journal of Microscopy 39: 127-132.